Täytyy varmaan tännekin kertoa surullisen kuuluisat uutiset eli Neolla on nyt sitten moniniveltulehdus. Tapahtumat kronologisessa järjestyksessä:
Agilityn hyppytekniikkakurssilla suositeltiin, että jokainen käyttäisi koiraansa edes kerran eläinfysioterapeutilla varmistamassa että kaikki on kunnossa. Koirahierojia väheksymättä heillä on kuitenkin erilainen ja paljon lyhyempi koulutus: eläinfyssarit valmistuvat ensin normaalisti ihmisfysioterapeuteiksi ja sitten erikoistuvat vielä eläimiin. Niinpä minäkin sitten varasin ajan Neolle. Fyssarin mukaan Neon lihakset olivat todella jumissa, erityisesti hauikset. Neo aristi myös takapään tutkimusta. Ote ekasta palautteesta:
"- - Takaosan hallinta lonkkatyönnön aikana kohtuullisen hyvä. Molemmat hauis-lihakset aristavat venytystä ääriasennossa ja molemmin puolin lihasten jänteet reagoivat provosoitaessa. Lihaskireyksiä paljon niin etu kuin takaosassakin, jonka vuoksi etu- ja takajalkojen liikeradat eteen- ja taaksepäin ovat rajoittuneet. Syvät vatsalihakset aristavat voimakkaasti. Molempien lonkkien tutkiminen hankalaa voimakkaan jännittämisen ja vastustelun vuoksi, mutta vasen puoli aristaa hieman enemmän rotatio/abduktio ja ekstensio suuntiin. Eniten ja selkeimmin Neo aristaa lannerangan loppuosan tutkimista ja selän ekstensiota. Suositellaan Neolle ortopedin vastaanottoa selän aristuksen ja voimakkaiden lihaskireyksien vuoksi.- -"
Saatiin kotiin venyttelyohjeet joita tuli (ja tulee edelleen) tehdä joka päivä. Meille suositeltiin pätevää eläinlääkäriä Tampereelta, Juha Kalliota (Eläinystäväsi Lääkäri) tarkempia tutkimuksia varten. Niinpä varasin ajan ja ajelin eräs päivä sinne ja takaisin, pari tuntia sivu. Kannatti kyllä.
Diagnoosiksi tuli tuolla reissulla selän, etureisien ja hauisten lihaskipu. Lavat,
hauikset (oikealla ei jännealueella, vasen myös jännealueelta), selkä
(lanneranka, rintaranka etujalkojen takaa) ja syvät vatsalihakset
aristivat. Samoin takajalkojen etureisien lihakset, ja sen vuoksi
taaksetaivutus oli puutteellinen. Neo vältti jostain syystä suoristamasta
selkää ja piti sitä köyryssä.
Oireet selittyisivät parhaiten takaselän tai lonkkien ongelmalla, joten kuvattiin ne paikan päällä. Neollahan oli lonkat jo kuvattu A/A ja kyynärät 0/0, eikä näissäkään röntgenkuvissa sitten ollut mitään minkä pitäisi aiheuttaa kyseisiä oireita. Selässä oli alkuvaiheessa oleva spondyloosi kahdessa nikamavälissä, mutta se ei liity oireisiin. Lonkat olivat hyvät ja tiiviit myös nivelistä, ei nivelrikkomuutoksia. Ei ollut myöskään aihetta epäillä välilevytyrää tai muuta neurologista. Epäilyt kääntyivät tämän jälkeen moniniveltulehdukseen, joten otettiin verinäytteet reumafaktorista, borrelia- ja ANA-vasta-aineista. Kotiin saatiin tulehduskipulääkettä 20 vrk ja lihasrelaksanttia yötä vasten 2 viikkoa, jäätiin odottelemaan verikokeiden tuloksia.
Nukutettu Neo lääkärissä |
Tuloksista selvisi lopulta, että reumatekijä oli koholla. Näin ei välttämättä edes ole koirilla joilla on todettu reuma, joten tulosta pidetään luotettavana ja hoito kannattaa aloittaa. Seuraava teksti on potilaskertomuksesta:
"- - Koiran immunologinen moniniveltulehdus on hyvin paljon samankaltainen tauti kuin ihmisten nivelreuma ja oireet ja taudin eteneminen voivbat olla hyvin yksilöllisiä. Yleisimmin oireilevat ranteet ja pikkunivelet ja ranteiden taipumista/jäykkyyttä ja niiden aristamista ja paksuuntumista voi jonkin verran käyttää oireiden seurannassakin. Koska nivelet kipeytyvät vähän sieltä ja täältä, selvää ontumaa ei yleensä ole, mutta koira on kauttaaltaan kipeä ja huonotuulinen. Alkuvaiheen hoitotavoite on se, että käynnistynyt niveltulehdus koetetaan sammuttaa kortisonilääkityksellä. Lääkitys alkaa isolla annoksella, jota lasketaan pian ja matalaa annosta jatketaan melko pitkään estämään taudin uutta puhkeamista.
Reumaan liittyvä niveltulehdus heikentää nivelruston kestokykyä ja haurastuttaa nivelsiteitä. Kun kortisonilääkitys aloitetaan, isolla alkuannoksella on periaatteessa samanlainen haittavaikutus. Sen takia liikuntaa täytyy rauhoittaa ja esim. hyppiminen täytyy estää. Tasainen rauhallinen metsälenkki on ihan OK, jaksamisen mukaan, mutta ei ylipitkiä lenkkejä.
Kortisonin yleisin haittavaikutus on lisääntynyt juominen ja pissaaminen, jota alussa varmasti esiintyy. Annostus aloitetaan vahvemmilla tableteilla, sitten jatketaan miedommilla. Lääke annostellaan aamuisin, vähitellen annosta vähentäen. - -"
Kortisonikuuri on nyt siis n. 3 kk. Tähän diagnoosiin päättyi nyt meidän agilityura, sillä vaikka tulehdus saataisiin kuriin niin agility on niin rasittava laji että se voisi laukaista tulehduksen uudestaan tai jopa pahentaa sairautta.
Rentouttavat fyssarikäynnit Neon kanssa... Ei tykkää oikein että takapäähän kosketaan. |
Kortisonia on nyt mennyt pari viikkoa ja Neosta on tullut tosi rauhallinen sekä NÄLKÄINEN. Semmoinen raasu reppana... Enää ei into piukeana ryntäillä ja hypitä vaan köpötellään rauhassa. Harrastukset on nyt tauolla kunhan kuuri on ohi, voi olla että palaamme tokohommiin tai jopa rallytokoon jos tulehdus saadaan kuriin. Nyt mennään vaan pienimuotoisella aivotyöllä ja tehdään lyhyttä lenkkiä.
Mutta kun minä olen niin SÄÄLITTÄVÄ niin tarvitsen nakkeja... |
Eläinlääkäri sanoi syyn moniniveltulehdukseen olevan perinnöllinen. Kun rodun geenipooli pienenee jalostuksessa niin tulee näitä tapauksia, isä ja emä voivat olla ihan oireettomia
Diagnoosi on kuitenkin saanut minut perehtymään supertarkasti Neon ravintoon. Ennen menimme suunnilleen 50/50 ruokinnalla, ehkä enemmänkin 70 raakaa ja 30 nappulaa, mutta kuvittelin tietäväni aika paljon raakaruokinnasta. Päätin kuitenkin ostaa Jakke Lehtosen "ABC: Koiran raakaruokinta" e-kirjan ja se oli kyllä hyvä (ja halpa) ostos, josta opin taas paljon uutta. Yksi uneton yö siinä meni (kun kaikki täytyy aina tehdä just nyt heti eikä esim. parina iltana...), mutta sain koostettua Neolle uuden hyvän ruokavalion, joka on nyt 100% raakaa. Tai no, ihan muutamia nappuloita heitän välillä joukkoon kuidun ja yleisen mukavuuden vuoksi. Voisin tehdä siitä postauksen tässä joku päivä jos jotakuta kiinnostaa esimerkkiannokset. Pääpointti jos syötät koirallesi nappulaa: tarkista onko siinä tarpeeksi sinkkiä! Yleensä ei ole, meillä itse asiassa oli. 30 kg koira tarvitsee huimat 60 mg sinkkiä päivässä, ja jos otetaan sinkin huono imeytyminen huomioon niin luku voi olla jopa 150 mg. Sinkkiä annetaan yleensä purkista, sitä on vaikea saada ravinnosta tarpeeksi.
Kipeät koirat saa oikeuden nukkua joskus sängyllä... |
Siinäpä meidän tämänhetkiset kuulumiset. Päivittelen lähiaikoina ehkä pientä opasvideota koiran venyttelyyn, monet (mukaan lukien entinen itseni) kun eivät siitä paljon tiedä. Loppuun täytyy vielä todeta, että Neo <3<3<3 Kaikesta selvitään. Ja tämä oli tosi hyvä kun huomattiin näin ajoissa, yleensä moniniveltulehdusta diagnosoidaan 6+ v koirilla kun on alkanut jo tulla oireita ja sitten vasta viedään lääkärille. Nythän Neon liikkumisessa tms ei edes näy mitään vikaa. Joskus kannattaa olla valveutunut koiranomistaja.
Blogisurffari osui tänne ja kirjoituksen jälkeen tuli pakottava tarve kommentoida. Olen todella pahoillani Neon diagnoosista. :( Toivottavasti saatte tulehduksen kuriin ja onnellisia, kivuttomia vuosia on monen monta edessä!
VastaaPoistaMoi! Ja kiitos, kiva kun kommentoit :) Toivotaan, että tulehdus saadaan kuriin tällä kuurilla. Syötän myös Neolle glukosamiinia ja omega 3:sta, joilla on saatu ainakin ihmisillä hyvää tukea sairauteen lääkehoidon lisäksi. Tämä on yhden uran loppu, mutta ei lähellekään maailmanloppu. Ja hyvä että havaittiin superajoissa, ennen kuin liikkumisessa edes huomasi mitään. Se on harvinaista se.
PoistaOmalla äidilläni on nivelreuma ja tosiaan glukosamiini, omega 3, sinkki, C-, D-, ja B- ja E-vitamiini lisiä on hänelle suositeltu. Lisäksi valkuaisten riittävästä (ja hyvälaatuisesta saannista) ovat lääkärit muistuttaneet. Tosiaan varhaisessa vaiheessa pääsitte ongelmaan käsiksi, se on hienoa. Tsemppiä jatkoon!
PoistaMoi, omalla koirallani diagnosoitiin sama sairaus kuin Neolla. Kortisoni on mennyt vasta pari viikkoa, mutta mitään hyötyä siitä ei ole tuntunut vielä olevan. Haittavaikutuksista sen sijaan koira on mennyt tosi huonoon kuntoon. Oliko teillä kortisonista apua ja missä kohtaa sen alkoi huomata? Meillä alkuoireena oli ajoittainen vaisuus ja sattumalta löydettiin pari kipeää varvasta sekä jäykkä ranne. Tuntuu, että oireilu on vain lisääntynyt kortisonin myötä meidän tapauksessamme...
VastaaPoistaMoi! Ikävä kuulla teidän tilanteesta. Isolla kortisoniannoksella Neo oli monta viikkoa tosi vaisu ja säälittävä, ei yhtään energinen itsensä. Korvat luimussa vaan kulki ja vauhti oli lenkeillä hiljainen. Kun annos väheni niin vähitellen energisyys tuli takaisin ja nyt 2,5 mg päiväannoksella koira on täysin iloinen oma itsensä. Parasta on myös toki se, että verikoekontrollissa reumatekijä on laskenut normaalille tasolle. Tsemppiä teille, toivotaan että pienemmällä annoksella asiat ovat sitten paremmin!
PoistaHyvä kuulla! Huomasitko itse nivelten suhteen, että alkoiko niiden tulehdustilanne missä kohtaa helpottaa? Väsymys ja yleisoireet toki vaikeuttavat varmasti sen havainnoimista varsinkin, kun teillä ei varsinaista ontumista tms. ole ilmeisesti ollut.
VastaaPoistaNivelissä ei ollut turvotusta tms. jäykkyyttä eikä Neo tosiaan ontunut, joten asiaa on vaikea arvioida. Peitsaaminen kuitenkin alkoi lähes heti vähentyä ja mielestäni selkä ojentui paremmin ku ei tarvinnut varoa kipeitä paikkoja.
VastaaPoistaHei, luin mielenkiinnolla Herra Neon sairastumisesta ja siitä toipumisesta. Meillä teilun vuoden ikäinen Jaska poika sai saman diagnoosin kaksi viikkoa sitten. Nyt mennään kortisonikuurilla ja väsymys on suuri. Kysyisin mitä lisäravinteita käytitte altiivi vaiheessa ja nyt? Sinkki tulikin mainittua. Meillä Jaska ei vielä suostu syömään kunnolla. Alla oli kaksi vahvaa antibioottikuuria ennenkuin reuma löydettiin. Nyt hommattiin lisäksi maitohappobakteereita ja toivotaan, että ruoka maistuisi pikkuhiljaa. Kortisonikuuria on ollut nyt 6 päivää. Aloitusannos oli 40mg, mutta maha ei sitä kestänyt. 2päivän jälkeen tuli pahat krampit. Lääkärin neuvosta pienennettiin ja jaettiin annos. Nyt 10mg/ aamulla ja illalla. Sinnitellään, mutta kaikki roipumisen kannalta tärkeät vinkit ottaisimme kiitollisina vastaan.
VastaaPoistaMoikka! Vastasin tähän uuden postauksen merkeissä: http://herraneo.blogspot.fi/2015/10/koiran-moniniveltulehdus-lisaravinteet.html
PoistaAika isolta kuulostaa tuo kortisoniannos, mutta en tietysti tiedä koiran kokoa. Laitoin meidän annostuksen postaukseen. Paljon tsemppiä teille, toivottavasti kortisonikuuri auttaa!
Moikka! Ja kiitos tosi paljon linkistä. Käydään tutustumassa. Tosi vähän on tietoa koiran moniniveltulehduksesta. Ja on kuulemma harvinainen. Jaska on tosiaan vasta 1v ja 3 kk. Painoa oli 43kg, mutta laihtui paljon. Paino putosi 37kg. Sairaus puhkesi ihan yhtäkkiä, poika posotti pitkin metsää 6.6. kuten aina ennenkin. Yhtäkkiä tuli luokse ja piti hieman takakoipea. Sen jälkeen ei ole tullut kuntoon. Kipuili ja ei halunnut lenkkeillä. Kuvattiin lonkat, kyynärät, hoidettiin virtsistä ja lääkärit olivat ymmällään. Vähän kesällä piristyi, mutta nyt syksyllä tuli romahdus ja lääkäri keksi ottaa borrelia ja reuma-testit. Reumafaktori koholla. Borrelia negatiivinen. Ja nyt viikko sitten alkoi tosiaan kortisoni kuuri. Tarkoitus olisi ensiviikon aikana päästä 5mg päivässä ja jos mahdollista vielä pienempään. Tällä hetkellä ei näytä hyvältä, Jaska ei suostu syömään. Kanan siipiä syö 4 päivässä. Ja tietysti juo. Kiitos vielä, olette meille esikuvana, kun selätitte taudin :) Paljon tsemppiä teille kisavesille!!
PoistaHei!
PoistaVanha teksti, mutta lievästi kohonnut reumatekijä voi kertoa myös muusta infektiosta.
Meillä eräs lääkäri diagnosoi panosteiitin moniniveltulehdukseksi. Onneksi haetiin toinen mielipide kokeneelta ortopedilta, vaikka veriarvot näyttivät mitä.
Toivottavasti sinunkin koirallesi kokeiltiin tulehduskipulääkettä ensin, koska panosteiitii yleensä reagoi siihen hyvin.
Mielenkiintoinen teksti, osui monta kohtaa samaan oman koiran oireisiin. Meillä testitulokset vielä tulematta, mutta sun tekstin lukeminen avasi vähän kenties tulevaa oman koiran osalta. Lisäksi raakaruokintaa ja sinkkiä olen itekin viime aikoina liputtanut. :) Paljon samoja ajatuksia!
VastaaPoistaOireiliko koira miten? Laittelehan kuulumisia mitä tuloksista selviää, muitakin "kohtalotovereita" varmasti kiinnostaa täällä :)
PoistaMielenkiintoinen teksti, osui monta kohtaa samaan oman koiran oireisiin. Meillä testitulokset vielä tulematta, mutta sun tekstin lukeminen avasi vähän kenties tulevaa oman koiran osalta. Lisäksi raakaruokintaa ja sinkkiä olen itekin viime aikoina liputtanut. :) Paljon samoja ajatuksia!
VastaaPoistaMoi
VastaaPoistaMeidän koiralla todettiin myös moniniveltulehdus....Toivottavasti paranee. Sheldon(4,5 v.) saa aluksi kortisonia.....Luin blogistasi myös Sinkin tarpeellisuudesta.