sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Parin viikon kuulumiset ja taideteos Neosta


Miten sitä ei ole taas ollut aikaa päivitellä... Kyllä se niin vaan on, että jos meinaa koiran kanssa harrastaa ja vielä pitää omasta kunnostaan huolta niin ne päivät menee suunnilleen: töistä kotiin -> koiratreenit -> omat treenit -> nukkumaan. Tuota tuota, aloitetaan vaikka tottiskuulumisista näin vaihteeksi. Ollaan päästy "taksikyydillä" viimeiset kaksi kertaa belgien treeneihin ja onkin ollut mukava rupatella matkat ja istua vaan.


Viime viikolla en suunnitellut mitä treenaisin Neon kanssa ja se oli vähän sellainen sekametelisoppa. Treenattua kuitenkin tuli ja paikkamakuu meni kivasti. Tällä viikolla sitten oli jo suunnitelmallisempaa, halusin erityisesti tehdä pk-esteitä kun belgeillä on enää yksi treenivuoro ensi viikolla. Mentiin hyppyä ja A-estettä ihan noin vaan varmuuden saamiseksi, ensin juoksin vähän vierellä ja hypyssä otin myös takaisinhypyn niin että pysyin lähetyspaikassa. Lisäksi tehtiin luoksetulon paikkaa niin, että laitoin agilitymuurin palat ohjaamaan ja yritin olla avustamatta käsillä. Se menikin ihan kivasti kun Neo alkoi hoksata idean. Seuraaminen menee mukavasti nykyään kun olen treenaillut palkka oikeassa kädessä. Paikkamakuukin meni rivissä taas hyvin, kävin noin kolme kertaa piilossa ~ 5-10 sek ja Neo pysyi makuuasennossa. Leuka tosin kävi taas maassa kun koettiin niin rangaistuksena tuo tylsä touhu... :P


Tänään oltiin pitkästä aikaa K-S Palveluskoirien tottiksessa ja saatiin taas MM-tason avustusta. Ensin Neo oli aivan -.- kun mentiin kentälle, mietin jo että voi ei väsyikö se noin paljon kun hiihdettiin päivällä jäällä. No ei se sitten väsymystä ollutkaan vaan kakkahätä, energisyys tuli sitten ulkoreissun jälkeen takaisin... :D Saatiin ohje, että seuraamisessa palkan voi jo siirtää oikeaan kainaloon ettei se vilku sieltä käden heiluessa. Myös seuraamispätkää voi vaihdella, äkkikäännöksiä ym. ennalta-arvaamatonta jottei koira tylsisty touhuun. Lisäksi saatiin tosi hyviä vinkkejä seuraamisessa peruuttamiseen ja ylipäätään takapään käyttämiseen - näihin nyt kotitreeniä. Saatiin hyvää opastusta myös luoksetuloon, en ollut aiemmin tajunnutkaan että Neo osaa sen paikan niin hyvin! Jujuna vaan, että otetaan askel kerrallaan taaksepäin eikä niin pitkää matkaa kuin minä olen yrittänyt :) Duh.


Mitäs agilityssa sitten. Touhu on sujunut ihan mukavasti, ehkä tämän hetken haasteet ovat tiukoissa hyppykäännöksissä ja jarruttamisessa. Alla joitain radanpätkiä joita (ehkä) muistan viime viikoilta. Laukaan radat muistaa paremmin kun ne ovat niin simppeleitä, mutta Saarijärvellä tehdään vaikka minkämoista pätkää :) En tiedä keitä nämä kuvat nyt niin perinpohjin kiinnostavat, mutta ideana on lähinnä jättää itselle muistiin näitä ratoja jos erehdyn vaikka toisen koiran kanssa joskus agilityn aloittamaan... Tai muuten vaan haluan treenata tiettyä ohjauskuviota.


Tässä ylhäällä joitain Saarijärven viime viikon juttuja. Hankalinta meille oli, että 3. esteelle piti jarruttaa vauhtia, että ei mennyt ihan vieressä olevasta putken suusta ohi. A-este myös houkutteli kivasti siinä putken päällä, tosin Neo ei sinne tainnut erehtyä. Lähetin siis koiran niin että olin jo valmiina 3. esteellä jarruttamassa. Alkuhuomio oli, että Neo ei paljon jarrutusohjeista välittänyt... :D Se tykkää vetää hypyt pitkiksi. Kyllä se sitten ideaa hoksasi kun palkkaa heitettiin naamaa kohti. Toinen hankaluus oli 5. esteelle ohjaamisessa kun kokeiltiin jotain erikoista ohjauskuviota, enpä muista oliko sillä nimeä... Koiran kanssa oli sama rintamasuunta esteen vierestä ja sitten ohjattiin molemmilla käsillä tiukka käännös. Testailtiin myös miten keppien jälkeen ohjataan kauempana olevan putken päähän.


Tämä yllä oleva oli taas Laukaan viime viikon rata, ideana siis takaa kiertäminen. Tuota tehtiin kumpaankin suuntaan ja vaikeinta taisi olla toisessa suunnassa (5. este = 2. este) viimeiselle hyppyesteelle ohjaaminen. En millään meinannut ehtiä siihen ennen Neoa :) 


Ja sitten yllä Saarijärven radan loppupuoli tältä viikolta. Tiukkoja käännöksiä, hyvää treeniä meille :) Erikoista oli lähinnä esteiden takaa ohjaus 3. esteelle ja ohjaukset 4. & 5. esteille. Siinä oli hyvä pitää kättä aika alhaalla esteelle viennissä (minun ainakin), ettei koira lähtenyt kiertämään hyppyjä takaa. 6. Esteellä sai myös olla tarkkana ottamassa vastaan.


Viimeisenä eilisen Laukaan rata, otettiin tiukkaa käännöstä takaisin hyppyesteen jälkeen. Neo tajusi idean tosi nopeasti, mutta hypyt tahtoivat mennä aika pitkiksi huolimatta että minun ohjauskuvioni oli tällä kertaa moitteeton. Tuossa tulee siis kolmen askeleen valssi, jossa ensin oikealla kädellä painetaan maata kohti osoittamaan ponnistuspaikka, sitten astutaan sivulle ja viimeisellä askeleella vaihdetaan ohjauskäsi vasempaan (joka saa muuten pysyä matalalla). Tehtiin kaikkiin suuntiin tuota ja kummallakin putkella. Neon kääntymiseen alettiin saada jo tiukkuutta lelulla, ei sillä varmaan mitään selkäjumeja tms. vaivaa ole kun testattiin yhdellä hyppyesteellä kahdeksikkoa ja Neo teki tosi näppärästi tiukat käännökset. Jos se vaan tykkää mennä pitkälle kun saa putkesta hyvät vauhdit? :D


Eilen käytiin ottamassa ilmaisuja agilityn jälkeen, no se meni meidän osalta ihan plörinäksi... Ajattelin että voisi kokeilla jo sitä, että rulla on maassa maalimiehen vieressä. No Neohan alkoi haukkumaan ekalla maalimiehellä :P Otti siis vanhan ilmaisun käyttöön. Muutenkin Neo tiputteli rullia ja pussaili maalimiehiä ja ilmensi muuta yleismaailmallista rakkautta jota ei treeneissä tarvittaisi. Tää on taas tätä, sitten mietin että oisko se haukkuminen sittenkin parempi... Noh, jos me treenataan nyt tuo nouto letkunpalasilla satavarmaksi kotona ja palataan sitten taas asiaan. Tosin enpä tiedä onko tuossa nyt ongelmaa... Olipahan outo juttu taas, oisko uusi paikka taas tehnyt tepposia kun kyllä se homma on edelliset kerrat luistanut.


Tämä sunnuntai oli kyllä hieno päivä, aurinko paistoi ja oli mahtavaa olla jäällä! Sahailtiin Neon kanssa vähän edestakaisin hiihtäen ja seurattiin kun pojat leijahiihtivät, välillä auttelinkin narujen selvittelyssä. Kyllä tuosta Sports Trackerin mukaan yli 10 km lenkki tuli. Vauhti oli aina paras kun lähdettiin poikien suuntaan (33 km/h top speed!), välillä Neolla menivät vain ukot sekaisin ja se pyrki väärän miehen luo... ;) Neo pääsi vielä lopuksi vetämään Panun pois jäältä kun pojat tosiaan ovat laskettelusuksilla/laudalla ja monot jalassa liitelemässä. Toimin jäniksenä :) Alla vähän vauhtiotosta tämän päivän hiihtelystä, Neo juoksee vähän sivulla kun yritin ohjata ettei mennä ihan poikien lähelle. Pojat pääsivät muuten jopa 50 km/h top speediin.


Loppuun vielä kuva-arvoitus: mitä näette alla olevassa kuvassa?


Meikäläisen arvaus oli Neo juoksemassa armeijan ohi ja lapset ovat tehneet sitten tälle kuvalle jotain sormiväreillä... Mutta väärin meni, tässä on miespuolisen ystäväni hieno teos nimeltä "Does Neo dream of electric sheep?". Inspiraatio tuli ilmeisesti tästä tilanteesta, ehkä se helpottaa tunnistamista...

Artisti itse kuvailee taideteostaan näin:


"niiq eka mietin että neo jahtaa jotai pilleriä
sit en oikei osannu päättää että mitä pilleriä
et haluisko se punaisen vai sinisen
ni tulin siihe lopputuloksee että ehkä molempia
ja niitä sitte yhtäkkiä sataaki



 ja sit siel taustal o ne asekaapit"


Kiitoksia tästä! Näissä taidetunnelmissa kohti uutta viikkoa... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti