perjantai 23. lokakuuta 2015

Koiran moniniveltulehdus - lisäravinteet


Blogiin tuli kysymystä siitä, mitä lisäravinteita käytimme moniniveltulehduksen ollessa päällä sekä sen jälkeen kun tulehdusarvot saatiin kortisonikuurin jälkeen kuriin. Muutkin ihmiset ovat olleet minuun yhteydessä heidän koiransa saadessa saman diagnoosin, joten ajattelin vastata näin postauksen merkeissä jotta tieto menee laajemmalle yleisölle. Plus, kuten näette, tällä hetkellä noita lisäravinteita menee aika monia ja ne oli vaan helpompi kuvata. ;)

Koska syötän Neolle pääasiassa erilaisia jauhettuja lihoja (ja naudan rustosta kalsiumit) ainaiset lisäravinteet mitkä menevät jokaisen lihaköntin sekaan ovat: sinkki, merilevä (jodi ym.) sekä kalanmaksaöljy (A- ja D-vitamiini). Kyseiset purkit oikealla kuvassa. Parina päivänä viikossa ruoka on herkälle vatsalle tarkoitettua nappulaa, jossa yritän vähän katsoa parempaa laatua. Tällöin en laita mitään lisäravinteita sekaan. Nappulan käyttämiseen on moniakin syitä, mutta tärkein ehkä varmuus että mistään ravintoaineesta ei voi tulla älytöntä puutetta jos omat laskut ovatkin menneet sekaisin, sekä että herkkämahaisen koiran suoliston tuotos pysyy kiinteämpänä. Koira ei myöskään opi nirsoilemaan niin helposti, ja onhan se nappulan kaataminen vaan nopeampaa...


Kuvassa on sitten koko arsenaali, mikä on käytössä kun koira vaikuttaa olevan jumissa. Merilevän ja sinkin voi jättää pois jos niiden saanti onnistuu muuta kautta, mutta ortopedimme suositteli moniniveltulehduksessa erityisesti omega-3-rasvahappojen ja glukosamiinin käyttöä. Jos omegat ottaa kalanmaksaöljystä kannattaa olla tarkkana, ettei öljy härskiinny (lisää tulehdusta) - säilytä öljyä kylmässä jääkaapissa ja suosi pienempiä pulloja jotka tulee käytettyä nopeammin.

Sekoitettu lopputulos - yleensä tabletitkin menevät kokonaisina hyvin alas, kun vain sekoittaa ne hyvin lihaan.

Nyt vepe-kauden päättyessä ajattelin siis käyttää Neoa hierojalla ja sieltähän löytyikin takapäästä paljon jumeja. Onneksi lihakset lähtivät kuitenkin hyvin vastaamaan käsittelyyn heti ensimmäisellä kerralla. Kannattaa oikeasti kysellä paljon koiraharrastajilta ja kisaavilta ihmisiltä, kenen käsittelyssä he käyttävät koiriaan. Puskaradion kautta löytää ne parhaat tekijät (kenen nimi toistuu), ja joskus esim. koirahieroja voi olla "parempi" kuin vaikka eläinfysioterapeutti!

Meidän koirahierojan ehdotuksesta tilailin Neolle C-vitamiinia, magnesiumia (vapinaa takajaloissa kylmänä tehtyjen spurttien jälkeen) ja uutta tuttavuutta nimeltä serrapeptaasi. En ollut koskaan kuullut serrapeptaasista: se on silkkitoukan ruuansulatuselimistöstä löydetty entsyymi, joka pilkkoo proteiinia. Entsyymi siis "syö" tulehtunutta kudosta mutta ei koske terveeseen, ja sitä on käytetty usein ihmisilläkin esim. leikkausten jälkeen vähentämään turvotusta ja tulehdusta. Aine luokitellaan kuitenkin luontaistuotteeksi eikä lääkeaineeksi.

Bongasin itse tuon Arthroflex-purkin netistä samalla kun tilailin vitamiineja ja serrapeptaasia ( http://www.sinunapteekki.fi/catalog/ ), joten tällä hetkellä kyseistä jauhetta menee pienellä ylläpitoannoksella. Aine sisältää glukosamiinihydrokloridia, kondroitiinisulfaattia sekä metyylisulfonyylimetaania (MSM), jotka toimivat hyvin yhdistelmänä nivelongelmiin.

Tällä hetkellä lisäaineet siis ~28 kg koiralle päivässä (en mittaile enää, tuntumalla vaan):

- Kelasin (sinkki): 3-4 tablettia (en jaksa etsiä halvempaa, löytyy meidän lähiapteekista...)
- Möller kalanmaksaöljy: loraus... ehkä 1 rkl
- Islamer merilevä: n. 1 tl
- Arthroflex: 0,25-0,5 mittaa (0,5-1 g)
- Bio-C 750 mg: puolikas tabletti
- Magnex sitraatti + B6: yksi tabletti
- Serrapeptaasi 100.000 U: 1 tabletti (voisi syöttää kaksikin päivässä)


Mitäpä sitä ei rakkaalleen hankkisi, että olo olisi helpompi. Neolla on ihan älytön ruokahalu nykyään, joten en tiedä oliko aika ennen kortisonikuuria niin kivulias ettei ruokakaan maistunut... Kortisonin aikana Neolle tuli odotetusti tosi nälkä, mutta se nälkä jäi kuurin jälkeenkin ja on jatkunut koko vuoden! Välillä tulee sellainen olo että saako se tarpeeksi ruokaa, kun ei ole yhtään tottunut että se on niin innoissaan ruoasta... :)  No kylkiluiden perusteella koira on mukavassa kunnossa kuitenkin.


Kortisonikuuri oli meillä siis tosiaan 3 kk ja seuraavalla annostuksella:
Prednisolon 20 mg
1. 2 tablettia aamuisin 2 vrk
2. 1 tabletti aamuisin 5 vrk
3. ½ tablettia aamuisin 20 vrk

Prednisolon 5 mg
4. 1 tabletti aamuisin 6 vk ajan
5. ½ tablettia aamuisin 3 vk ajan      (Tässä verinäyte! Neolla oli reumatekijä laskenut normaaliksi.)
6. ½ tablettia joka toinen aamu 3vk ajan.
7. Kahtena viimeisenä annoskertana 1/4 tabletti.

Ruokahalun kasvamisen lisäksi turkki meni aika karseaan kuntoon ja koira oli tosi väsynyt ja "nuutunut". Oli ihana nähdä koiran oman iloisen ja energisen luonteen palaavan kuurin loppumisen jälkeen!

Tsemppiä kaikille jotka painivat moniniveltulehduksen tai muiden nivelvaivojen kanssa! Uittakaa koiraa kun se vaan on mahdollista, vesi on armollinen elementti nivelille mutta uinti kuitenkin vahvistaa lihaksia :)


12 kommenttia:

  1. Tämä oli loistava. Mennään samoilla lisäravinteilla, ruuilla ja Prednisolon annostus tuli myös tarpeeseen. Myös kohta missä uusi verikoe. Vielä kerran kiitos Anu. Voisitte perustaa koirien moniniveltulehdus tukiryhmän. Ollaan mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos oli apua! Toivotaan että Jaskalle alkaa ruoka maistua ja olo helpottuisi.

      Poista
  2. Mielenkiintoista tekstiä. Itse jättäisin viel sen kuivamuonan pois syystä et toi lisäravinnearsenaali on erittäin kattava ja kuivamuonat nyt vaan on arseesta siis omien ruokinta kokeiluiden perusteella jotka alkoi v-83. On ollu kasvuhäiriöitä, useita erilaisia tulehduksia, pahimpana suolisto.Allergioita, syöpää jne. En ole itse ruokkinut enää pentueitani lainkaan kuivamuonalla koska en yksinkertaisesti halua enkä uskalla.Mä rupesin miettimään aika hartaasti kuivamuonateollisuutta ja syy-yhteyttä koirien lisääntyneeseen sairasteluun , eläinlääkäreitä jotka toimii kuivamuonien jälleenmyyjinä, lääketeollisuutta jne.
    Erittäin ihanaa lukea et Neo on löytänyt apua ja helpotusta elämäänsä ja ennenkaikkea oon tosi iloinen et löysitte itsellenne uuden yhteisen harrastuksen sen spondari diagnoosin jälkeen. Itellekin selkävammasena käy liikunnaksi vain tuo uiminen. Hyvä kyllä tää blogi kun täältä voi muutkin saada vertaistukea. Saanko laittaa linkin kotisivuiltani ? Halit Neolle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Hieno kuulla että kasvattajatkin ovat heränneet kuivsmuonan "vaaroihin", tuntuu monesti että ilmassa on paljon pelkoa että pennut eivät jotenkin saisi riittäviä ravintoaineita jos kuivamuonasta luovutaan. Kysehän on vain perehtymisestä.

      Neo kiittää haleista ja toki saa laittaa linkkiä kotisivuille :)

      Poista
  3. Kun nyt kuivaruoasta tuli puhetta :) niin mitä mieltä olet Hill'sin uusista JD-ruuista nivelvaivaisille (nappulaa)? Niissähän pitäisi nuo kaikki ravinteet olla valmiina ja oikeassa suhteessa ja omega-rasvahappojen suhde just oikea. Tutkimuksiakin löytyy, että se selkeesti helpottaa koiran oloa eli auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en ole kuivaruoan fani. Se "liha" mitä nappulaan käytetään ei yleensä ole millään tavalla laadukasta ja tuore ruoka ei vastaa kovan teollisen prosessin käynyttä vastiketta. Uskon että parempaan lopputulokseen pääsee hankkimalla koiralle laadukasta lihaa ja lisäämällä vertaisarvioitujen tieteellisten tutkimuksien perusteella suositeltuja lisäaineita ravintoon, kuten esim. omega3 + glukosamiini nivelvaivaisille. Täytyy myös muistaa että moni "tutkimuksista" on koiranruokamerkkien itsensä rahoittamia eikä vertaisarvioituja.

      Olen valinnut omalle koiralleni tällä hetkellä nappulaksi Pure Naturalin, jota menee pari kertaa viikossa pitämään jätökset kiinteämpinä. Kannattaa valita sellaista kuivamuonaa, missä mainitaan selvästi lihan nimi tuoteselosteessa (kana, lohi, tms... "Lohi (31 %)").

      Poista
  4. Eksyin vasta blogiisi ja lueskelin enemmänkin juttujasi ja silmiini pisti, että olitte käyneet Eläinystäväsi lääkärillä ja saaneet sieltä moniniveltulehdusdiagnoosin. Oletteko käyneet missään muulla lääkärillä sairauden takia eli onko sairaus todettu muualla kuin Eläinystävissä? Suosittelisin tarkistamaan tilanteen, sillä itse saimme samaisessa paikassa virhediagnoosin. Koiralla piti olla todella harvinainen lisämunuaisen kasvain, joita tämä lääkäriasema on kuitenkin jostain syystä leikannut useastikin. Kävimme onneksi tarkistamassa vielä toiselle lääkäriasemalla ja koira olikin aivan terve!

    Pisti silmään, kun jossain kerroit, että reuma on koirilla harvinainen sairaus. Tiedän toisenkin koiranomistajan, jonka koiran reuma on todettu Eläinystävissä.

    Vaikka on hyvä, että pienlääkäriasemiakin vielä on, niin vastuutonta toimintaa eläinten ja omistajien (ja vakuutusyhtiöiden) kustannuksella! Se on helppo häärätä omiaan, kun ei ole isoa kattoyritystä valvomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Kieltämättä olen miettinyt samaa. Koira kun ei edes oireillut millään tavalla nilkuttaen tms... Toisaalta jos reumatekijä oli koholla veriarvoissa niin sitä nyt on kai vaikeaa tulkita väärin? (ja analysointihan tapahtuu jossain Saksassa) Uusintakokeet kortisonikuurin jälkeen otimme toisella eläinlääkäriasemalla, jolloin arvot olivat normaalilla tasolla. Kiinnostaisi kyllä käyttää koiraa muuallakin, mutta haluaisin varmistaa että sitten mennään pätevälle tyypille. Eläinfysioterapeutti ja koirahieroja totesivat molemmat koiran olevan hyvin jumissa erityisesti takapäästään lantion alueelta. Missä kävitte tarkistamassa oman tilanteenne Eläinystävän jälkeen?

      Poista
    2. Käytiin Tampereen Animagissa, joka nyt ei varmaan sekään paras paikka ole. Asia, josta kasvainepäilyyn päädyttiin, oli siis korkea verenpaine, joka ei kuulemma niin korkeana voinut johtua mistään muusta kuin kyseisestä kasvaimesta. Verenpaineenmittaus oli kuitenkin aivan erilaista näissä 2 paikassa. Eläinystävissä hoitaja mittasi jalasta koiran istuessa (kahdella eri kerralla ja molemmat tulokset ylikorkeita) ja Animagissa lääkäri hännästä koiran seisoessa (kolmella eri kerralla ja kaikki joko alakanttiin tai normaali). En tiedä tosin, onko mittaustavalla merkitystä. Lopputulos oli se, että kävimme yhteensä 5 kertaa lääkärissä ja aivan turhaan! Tosin pikkusummahan meille jäi maksettavaksi verrattuna vakuutusyhtiöön. Pahinta kuitenkin oli huoli ja epätietoisuus pitkän aikaa koiran terveydestä. Eläinystävissä peloteltiin, että koira saattaisi jopa kuolla, jos stressaantuisi liikaa, koska verenpaine oli (muka) niin älyttömän korkea. Olin oikeasti jo varautunut siihenkin. Toisaalta sitä viimeistään nyt oppi arvostamaan ihan joka hetkeä koiran kanssa. Ja edelleenkin epäilen, onko koiralla sitten kuitenkin jotain, jos ei ne siellä Animagissa olleetkaan oikeassa? Ketä uskoa? Pitäisikö käydä vielä kolmannella lääkärillä? Johtuukohan toi hermostunut käytös nyt siitä, että sillä on taas noussut verenpaine liian korkeaksi? Selviääköhän se nyt tästä riehumisesta, jos se stressaantuukin liikaa? Uskaltaiskohan se kans mennä keskustaan lenkille, vai nouseeko sen verenpaine siitä? Näitä asioita on ihan hirveetä miettiä, kun aiemmin oli autuaallisen tietämätön mistään ja vaan painoi menemään.

      Mulla tosiaan ei enää tämän jälkeen ole minkäänlaista luottoa mihinkään eläinlääkäreihin. Luulisi, että kalliilla hinnalla saisi luotettavaa palvelua, mutta tuntuu puoskaroinnilta ja rahastukselta koko touhu. Ja niin kun Eläinystäviäkin kaikki kehuvat! Saa ehdottaa, jos joku tietää Pirkanmaan alueella hyvän ja luotettavan eläinlääkärin!

      Tsemppiä teille!

      Poista
  5. Oiva eläinlääkäriasema Pirkkalassa. Suosittelen.

    VastaaPoista
  6. hei
    meillä myös groendal.täyttää 12v toukokuussa.luupiikkejä ym vaivaa..tahtoo mennä takajalat välillä alta.saanut piikkikuurin, viikon välein.ei juuri apua.jauheita ym koitettu.Saitko apua serrapeptiinistä, sitä haluaisin koittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa kyllä yhtään sanoa, kun samaan aikaan meni reilusti myös C-vitamiinia ja magnesiumia. :/ Ei siitä varmaan ainakaan haittaa ollut.

      Poista