lauantai 23. marraskuuta 2013

Anna Oreniuksen agilitykoulutuksessa


Panu on vuorostaan Saksassa, joten Anu saa käyttää koko viikonlopun koiran kanssa puuhaamiseen kysymättä keneltäkään lupaa! Whee ;) Olin viikolla pari päivää työreissulla Tampereella ja illallisella tuli puheeksi AAT eli animal assisted therapy. Siitähän on selviä tuloksia, että koiran läsnäolo alentaa ihmisen verenpainetta ja koiraa silittäessä erittyy oksitosiinia ("mielihyvähormoni"). Kotona perjantai-iltana mieleeni tuli taas tämä aihe, ja perehdyin muutamiin tutkimuksiin:

Tiesittekö, että koiran ja omistajan yhdennäköisyys tulee nimenomaan silmien alueesta? Tai että koiran läsnäolo huoneessa rentouttaa stressaavassa tilanteessa paremmin kuin hyvä ystävän läsnäolo? Kysymykseen "Jos joku antaisi sinulle koiran/kissanpennun lahjaksi, sinulla olisi riittävästi tilaa elää eikä kukaan henkilö elämässäsi vastustaisi asiaa, pitäisikö koiranpennun?" kissan omistajista 68% ei ottaisi koiranpentua, koiran omistajista taas 70% ottaisi kissanpennun (n = yli 4000). Koirien ja kissojen omistajat eroavat myös persoonallisuuden piirteissä, mutta sehän ei tule kenellekään yllätyksenä...

Kyllä vaan mietin miten ihania nuo hauvat ovatkaan... Ja erityisesti belgit ;) Ei sitä yhteyttä niiden kanssa voi sanoin kuvailla.


No jospa sitten asiaan. Huomattiin vapaa paikka Anna Oreniuksen agilitykoulutukseen lauantaille 23.11, joten näin tuli meidänkin aika viimein osallistua tuon tyyppiseen valmennukseen. Menihän siinä yli vuosi treenatessa ensin... :P Agility vaan on siinä mielessä vähän erilainen laji, että jos on hyvä kouluttaja normaalissa treeniryhmässä (kuten minulla huippu Heli, jolla vieläpä belgejä) niin sillä pääsee jo pitkälle. Agilitykoulutuksissa rata on usein myös pitkä ja mielestäni sinne on vähän turha aloittelijana mennä, jos on monia esteitä joita koira ei osaa eikä itsekään ohjaajana tiedä tekniikoista. Ainahan sitä saa vinkkejä ja voi tehdä oman tason mukaan, mutta itse siis olen ajatellut niin, että rakennetaan homma möllitasolle ja sitten mennään koulutuksiin kun niistä saa enemmän irti. Ja saatiinhan me!


Aluksi opetettiin Neoa kokoamaan itsensä ennen 2. hyppyä ja minua pitämään esteen takana kroppani kohti 3. estettä, myös varpaiden suunta... Täytyi olla hyvin lähellä siivekettä ja heti takaa -käskyn jälkeen tehdä persjättö. Yllättävän paljon viilaamista kolmessa esteessä, mutta hyödyllistä sellaista.

Keinu jätettiin välistä ja sitten mietittiin 6. hypylle työntöä. Ensin vaikutti siltä ettei Neo käänny tarpeeksi putkesta tullessaan, mutta kun Anna opasti taas minua kääntämään kroppaani herra kääntyi jo liikaakin :P  Hyvä näin. Parhaiten toimi kun vastakkaisella kädellä otin koiran reilusti haltuun ja sitten työnsin tosi reippaasti esteelle.


Sitten olikin kiire shhhh -hiljentämään 7. hypylle ja oikeasti OHJAAMAAN koiraa, eikä vaan odotella siinä että koira tekee omat laajat kaarensa. 8. hypyn valssin jälkeen harjoiteltiin pitkän aikaa oikeanlaista niistoa 9. hypylle. Neo alkoi olla jo ihan puhki, mutta oli kiva että oli reippaasti aikaa treenata. Niistävän käden pitäisi olla keskellä rimaa ja ohjaaja ei saisi jäädä odottelemaan tuleeko se koira sieltä vai ei - tämän jälkeen tuli sellainen persjättö 10.-11., että sinne ei mitenkään ehtinyt jos ei ollut ajoissa. Anna avusti koiran linjaa pitämällä palloa maassa. 11. hypyllä tehtiin sitten pakkovalssi, joka sujui yllättävän kivasti.

Neo irtosi tosi upeasti 13. hypylle ja ehdin putken loppusuulle odottelemaan, sieltä sitten rauhassa avustaen ohjaus kepeille. Moni koira lähti tekemään uudestaan keppejä kun yritettiin layeroida puomille keppien takaa, siinä harjoiteltiin pallon kanssa käännöstä. Neon kontaktit olivat muuten tosi kivat noin ylipäätään, ehkä mä tsemppasin vielä enemmän kun en halunnut jäädä niitä jauhamaan :P


Pituuden (18.) jälkeen Anna totesi, että täytyy olla ajoissa hidastamassa Neoa 20. takakierrolle, koska sillä on niin pitkä laukka että se saa äkkiä hurjan vauhdin. Eli siis jo ennen 19. hypyn ponnistusta täytyi kertoa, että nyt shhhh hidastetaan! Annalla on kuulemma itselläänkin samanlainen pitkälaukkainen belgi, täytyy vaan tällöin ohjaajana olla paljon enemmän ajoissa kuin ns. "perusvauhtisen" agikoiran kanssa.

Loppu 20.-28. tehtiinkin yhteen pötköön (ei voi sanoa putkeen agiyhteydessä...). Tuli ihan yleisurheiluajat mieleen lapsuudesta kun kouluttaja huutaa "Juokse juokse juokse!!" lopussa :P


Treenilistaa / muistettavaa koulutuksesta:
  • Hidastusten harjoituksia, niin että palkka ennen estettä -> heti esteen jälkeen. "Say it like you mean it" hidastuskäskyä antaessa.
  • Omassa ohjaamisessani tulee parin sekunnin odotustaukoja kun varmistan liikaa, että Neo toteuttaa homman. Enemmän sulavuutta ja luottoa siihen, että kyllä se sieltä tulee...
  • Ennakoi, ennakoi, ennakoi! Neolla on niin paljon moottoria ja vauhtia että on pakko olla tosi ajoissa.
  • Kropan suunta ja katse - kun otetaan koira haltuun, vartalo käännetään kokonaan koiraan päin ja liikutaan takaperin. Pelkkä vastakkainen käsi ei riitä.
  • Työskentele ohjaajana! Olen luottanut vähän liikaa tuohon hyvään moottoriin, täytyy oikeasti ottaa vähän aggrea itsekin ja esim. vaatia seuraamaan vaihtuvaa ohjauskättä ("TÄSSÄ!"). Ohjaajan työskentely myös liikkumisessa, ei saa jättää koiraa yksin päättämään miten se tekee tiukat hyppykäännökset.
 

P.S. Mun on ehkä pakko hommata tämä alla oleva fleksi... :P Loistaa pimeässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti