tiistai 11. joulukuuta 2012

Back to school

Ennen lunta

Lauantaina oli agilityn alkeiskurssin viimeinen kerta. Meidän vuorossa oli paikalla vain 4 koirakkoa, joten saatiin mukavasti aikaa treenata kahdessa tunnissa. Otettiin aluksi takaa leikkaamista allaolevan kuvan mukaisesti: lähetettiin oikealla kädellä putkeen, käännyttiin heti ympäri ja vietiin vasemmalla kädellä esteelle. Neolle pistettiin kerrankin reippaasti korkeutta esteisiin, 55-60 cm. Samaan malliin se ne viiletti kuin ennenkin, vaikka ehkä väsyi nopeammin useamman toiston jälkeen. Kyllä muuten tuli kuuma kun yritti ehtiä 2. esteen taakse ennen Neoa... :D Pari ensimmäistä kertaa Neo kiersi 5. esteen vasemmalta puolelta kaaressa kun 4. este meni pitkäksi, mikä kuulemma on hyvin bordercolliemaista paimenliikettä. Homma korjaantui kun huusi "Neo!" 4. esteen jälkeen.

Takaa leikkaus

Sitten otettiin tiukkaa käännöstä hypylle allaolevan mallin mukaan (kuten huomaatte, innostuin kokeilemaan agilityradan designeria :P). Sain siinä itsekin harjoitella käden liikettä, etten kovin laajalla kaarella ohjaa koiraa 3. esteelle kun sen takana oli houkutteleva putki. Tuo meni Neolta näppärästi. Tiukat hyppykäännökset ovat ilmeisesti kovaa treeniä isoille koirille.

Tiukka käännös 2-3-4

Loppuun otettiin ympyrän mallinen vauhtirata, jota koirat rakastavat. Homma meni oikein mallikkaasti. Neolla on kuulemma hyvä hyppytekniikka, takajalat ojentuvat hypyissä eikä se vedä niitä sisään. Jatkossa saamme ilmeisesti harjoituksia, joita voimme itsenäisesti tehdä lauantain vuorollamme ja välillä alkeiskurssin ohjaajakin saattaa tulla paikalle. Keväällä on lisäksi tiedossa kontakti- ja valssikursseja. Saa nyt nähdä käymmekö Neon kanssa lauantain vuorollakin treenaamassa Laukaassa, kun aloitamme uudessa ryhmässä Saarijärvellä.

The Mad Hatter!

Sunnuntaina tottisteltiin taas ihanalla tekonurmella. Kokeilin aluksi esineruudun probleemaa eli tiputtaako Neo tavaroita minun edessäni. Lapasesta muotoiltua palloa Neo toi mielellään läheltä ja kaukaa, mutta pipo oli niin "löysä" että se kävi maan kautta. Pitkältä matkalta hakeminen on Neon mielestä paljon motivoivampaa kuin läheltä poimiminen: jos pipo oli parin metrin päässä niin Neo alkoi seurata mitä viereinen koira tekee ja mitäs hajuja tuossa reunalla olikaan... Tehtiin myös pari luoksetulon paikan vahvistamista ja paikkamakuun harjoittelua. Neo tuli hyvin eteen luoksetulossa ja pysyi hienosti maassa paikkamakuussa kunnes tulin takaisin ja vapautin sen.


Toisella pätkällä otin seuraamista käännöksillä ja nopeusvaihteluilla. Oikein keskityin ja maltoin kerrankin tehdä lyhyitä pätkiä. ;) Sitten otettiin parit toistot merkin kiertämisharjoittelua. Välillä autoin käden liikkeellä ja välillä jätin palkan merkin taakse. Aion opettaa tuon kiertämisen cik/cap -käskyillä agilitya varten, eli oma käsky tiukalle vasemmalle kierrolle ja tiukalle oikealle kierrolle. Kun vaan päättäisi kumpi on kumpi, jotenkin miellän cik:in vasemmaksi vaikka kai sen pitäisi olla oikea... :P

"Tää on tällanen korvaton rotu"

Loppuun otettiin vauhtinouto kapulalla niin, että sanoin irti-käskyn ja palkkasin patukalla kun Neo toi kapulaa nätisti kohti. Jätkä on aivan hulluna tuohon uuteen patukkaan... Sain hyvän vinkin kokeilla seuraamista patukan kanssa niin, että käännyn lähes heti vasemmalle ja jätän Neon perusasentoon. Pysyy Neon pakka jotenkin kasassa kaikesta ihanuudesta huolimatta. Viimeisenä otettiin kaikkien kanssa "virallinen" paikkamakuu ajanotolla. Eikä yhtään nousuyritystä, Neo pysyi ekaa kertaa koko setin maassa kolmen muun koiran vieressä! Jes! Kävin palkkaamassa sitä aina välillä ja kasvatin palkkausten välistä aikaa.

Osataan me maata

Maanantaina käväistiin Jyväskylässä Kortesuon koululla rakennusetsinnässä. Paikka ei ollut ihan niin hajalla kuin vanha paloasema, mutta monia kerroksia, sokkeloita ja pimeyttä löytyi. Ensimmäinen Neon lähetys otettiin isossa aulassa, joka ilmeisesti aiheutti vähän "mitäs täällä pitäisi tehdä"-efektin. No sitten otettiin kaksi näkölähtöä, jotka menivät hienosti. Ensimmäinen maalimies oli vielä sellaisen valtavan vanerin takana joka nojasi seinää vasten, oli kuulemma houkutellut Neon ahtaalle sisäpuolelle haukkumaan kun se oli aloittanut ulkopuolelta. Eipä olisi uskonut että Neo rohkenee tuollaiseen - tosin miksei se vaan voi haukkua siinä ulkopuolella... Toisella pätkällä tehtiin myös kaksi näkölähtöä ja Neon haukku oli ihan mahtava. :) Kova ja rytmikäs alusta asti vaikka vieraita miehiä oli pimeässä.

Tyylipisteet +10

Etsinnät taisivat olla ihan haastavat koirille, sillä hurinasta päätellen jonkinlainen ilmastointi oli päällä ja hajuvirrat siten liikkuivat odottamattomalla tavalla. Asiaan perehtymättömille siis tiedoksi, että usein rakennusetsinnöissä laitetaan ilmastointi kiinni -> suoritetaan etsinnät -> voidaan laittaa taas ilmastointi päälle joksikin aikaa -> etsitään uudestaan... Oli myös hauska seurata miten koirat ratkaisivat n. 1,5 m korkealla seinässä olevan piilon: eräskin kokeneempi rottweiler kyllä nousi katsomaan minua piilossa pari kertaa, mutta ei vaan lähtenyt ilmaisemaan ennen kuin kolmannella kerralla rohkaisin sitä. Tuon piilon luokse iskettiin alussa riistakamera, joten kaikki koirien touhut tallentuivat myöhemmin tutkittaviksi.

Mitä tähän nyt sitten kommentoisi... :P

Osa harjoitteli treeneissä myös ritilärappusilla kulkemista. Pieni holskupoika oli ihan paniikissa kun ei uskaltanutkaan tulla alas rappusia ylösnousun jälkeen. :( Voi sitä ääntä. Täytyy kokeilla joskus Neolla noita ritilärappusia, normaaleja rappusia se kyllä uskaltaa viilettää ja uskaltaa mennä pidemmistä ritilärampeista yli. Mietin myös tuota opetustyyliä, sillä nyt siellä ahtaassa tilassa oli monta ihmistä houkuttelemassa koiraa ruoalla alas. Itse olisin varmaan ollut niin julma, että olisin vaan lähtenyt alas ja kuulostellut alkaako se koira laumavietillä tulla sieltä... :P Niin se Neo ne normirappusetkin oppi! Eikä ekan kerran jälkeen enää jännitellyt...

Kummallahan oli painavampaa asiaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti