maanantai 8. huhtikuuta 2013

Paimennusta Somerolla ja ihania pentuja!

15.3.2013

Varoitus pitkästä postauksesta, kuvapaljoudesta sekä videopaljoudesta! ;) Ensin taas perinteiseen tapaan viime viikon agilitypuuhat. Alla Saarijärven torstain rata, joka tehtiin kahdessa pätkässä kuten kuvasta huomaa. Takaa kiertäminen 2. esteelle meni yllättävän hienosti, Neo muisti mitä tuli tehdä. Jarrutus 4. esteelle olikin sitten taas haastavampi, jotta koiran oli fyysisesti mahdollista kääntyä 5. esteelle... ;) Pari kertaa sitten palkkailin Neoa ennen estettä. Putkeen (6.) harjoiteltiin myös jarrutusta siten, että ohjaaja oli koiraan päin ottamassa vastaan. Sen Neo hiffasi upeasti kun aloitettiin heti palkkaamalla ulostulon aukon viereen - ei eksynyt edes puomille vaikka se siinä houkuttelevasti olikin. Otettiin myös parit toistot pussia, joka meni todella hyvin! Vauhtia vaan lisää nyt siihen pallon avulla. Loppuun vielä parit eteenlähetykset niin avot.


2 x 2 weave poles -metodia ollaan tosiaan treenattu nyt viime viikko, parit toistot aamulla ja illalla. Aletaan olla siinä pisteessä, että voisi lisätä toiset kepit taakse. Jos olisi kepit! :D Oli vain kaksi ylimääräistä aurauskeppiä... No eiköhän sitä jotain keksitä. Mutta siis käsiohjaustakaan ei enää tarvita ja Neo tajuaa sujahtaa välistä eri kulmista:


Laukaassa oli lauantaina taas simppelimmät jutut kuten alla näkyy, takaa kiertäminen meni taas upeasti 2. ja 4. esteillä. Kolmoseste olikin meille vaikein: joko Neo olisi mennyt mielellään ohi edestä tai sitten tarjosi takaa kiertämistä siihenkin (se oli muuten taipuisan näköistä, aika tiukka väli tuossa :P). Vaikea sanoa mitä tein väärin siinä, pitäisi ottaa videolle. Odotellessa tehtiin Neon kanssa keppejä, rengasta ja pöydän päällä lepäävää "puomia". Sekä tottista, oli tosiaan pitkät odottelut välillä kun yhdistettiin isojen ja pienten koirien ryhmät...No lauantai-iltapäivästä lähdettiin Neon kanssa ajelemaan kohti Ruuhijärven rauhaa, ideana että ollaan siellä kaverin luona yötä ettei tarvitse sitten niin paljon ajella yhtenä päivänä paimennuksen takia. Meiltä kun ajaa Somerolle sen 4 h suuntaansa. Matkalla käytiin moikkaamassa Neon kasvattajaa ja supersuloisia 3 viikon ikäisiä belgipentuja (Mustanaamion Baila-Baila x Ikimuiston Linnunradanihme):

Bundle of cuteness <3
Ikimuiston Tupla-Uuno! Jota Panu ei anna minun ottaa.. :P
Uuno peri äiskältään valkean laikun rintakehään
"Mmmm... Delicious puppies..."
Pentujen emässä "Akassa" ja Neossa oli jotain hassun samanoloista kuten alla näkyy... ;) Vai onko se vaan belgiefekti kun tullaan pusuttelemaan ja korvat on luimussa! Akka oli kyllä tosi ihana, tietysti äidinvaistot siinä hänellä jylläsi että piti kovasti mielistellä etten tee pennuille mitään pahaa, mutta hän vaikutti muutenkin avoimelta rouvalta joka nautti kovasti rapsutuksista.

Akka
Neo viime lokakuussa
No sitten ajeltiin Ruuhijärvelle ja Neo sai seuraa Stellasta & Novasta, saksanpaimenkoirasta (narttu) ja aussiesta (uros). Blogia lukeneet saattavat muistaa, että Nova ja Neo ovat tavanneet muutaman kerran ja kivaa on joskus ollut... :P Paino sanalla joskus.

Nyt Nova ei kuitenkaan sietänyt enää Neoa jostain syystä, onko tullut ikää vai oliko "koti on linnani" -efekti päällä. Heti alkoi hirveä rähinä jos Neon nenä eksyi lähellekään Novan hännäntyveä... Syyksi riitti myös se, jos Neo vaikka lähestyi sohvaa missä Nova oli. :P Minnan kanssa karjuttiin ihan muutaman kerran kurkku suorana, että yhteenotot loppuisivat. Neo päättikin sitten liehitellä Stellaa ja leikattu neiti joutui kestämään jonkin verran kiihkeää seuraamista...

Oh the days...
Varhain sunnuntaiaamuna lähdimme sitten ajelemaan Neon kanssa kohti Someroa ja Neon ensimmäistä paimennuskertaa lampailla. Neon isän, Chaskan, omistaja ehdotti aiemmin tänä vuonna paimennuspäivää ja mehän oltiin toki heti messissä. Neo vaikutti ihan rättiväsyneeltä paikan päällä, varmaan kun piti aiemmin olla niin varuillaan vieraassa paikassa ja ruokakaan ei sitten maistunut yhtään. Mietin, että mitähän tästä oikein tulee... No Neo oli onneksi Neo ja työskenteli hyvin heti kun pääsi aitauksen sisään. Ulkona se vain laahusti hitaasti vierellä.

Noh, alkuun saimme seurata hieman useammin paimentaneiden taidonnäytteitä. Siitä sai hieman kuvaa miten sitä keppiä oikein heilutetaan ja liikutaan aitauksessa. Mitään teoriaosuutta ei ollut vaan sitten vaan mentiin Neon kanssa aitaukseen. Toki ensimmäisellä kerralla valjaissa ja pitkässä liinassa, että näkee miten koira reagoi lampaisiin. Neo pyrki mukavasti lampaiden luo, mutta ei ollut liian kiihkeä tai aggressiivinen eikä haukkunut. Vähän oli tietysti sellaista maan haistelua sijaistoimintana, mutta sekin loppui kun huhuili vähän että aletaas hommiin. Kouluttaja testasi myös vähän reagointia keppiin ja Neo totteli hyvin. Alla videolla ensitutustuminen, iso kiitos Kristiinalle kuvauksesta!


Koska Neo suhtautui niin mukavasti touhuun ja keppi toimi niin kuin piti, niin herra pääsi jo toisella kertaa irti lampaiden kanssa. Siinä Neon piti alkaa välillä komentamaan keppiä kuten alla olevalta videolta kuulee... :P En oikein tajunnut siinä ensin, että niin, siitä haukkumisesta voi komentaakin että hiljaa. Toisaalta kouluttaja sanoi ettei siihen välttämättä kannata näin alussa puuttua, kun kieltämisessä pitää sitten olla niin absoluuttinen jos sen aloittaa. Kolmannella kiekalla oli aika kädetön olo siinä vaiheessa kun ei ollut keppiä! Ei ylettänyt taakse jos Neo alkoi nuuskia lampaan pyllyä...Halusi tehdä lammaskoiria if you know what I mean!


Kaiken kaikkiaan olin tosi tyytyväinen Neon ekaan paimennussuoritukseen. En odottanut noinkaan hyvältä näyttävää touhua ensimmäisellä kerralla. Videoita katsellessa tuli omasta suorituksesta mieleen, että voisin liikkua reippaammin, käyttää keppiä vähän rakentavammin (välillä sohin sillä tyylillä, että varmasti Neoa ärsytti) ja vaikeuttaa vähän Neonkin hommaa kulkemalla muuta kuin ympyrää. Se selvästi kuitenkin hallitsi touhun kun vaihdoin kahdeksikolla kiertämissuuntaa. Tuo taitaa kyllä olla vähän sellaista touhua, että tekemällä oppii, välillä oli itsellä vähän olo, että:

:D
Parit kerrat jo pyysin tuolla Neoa seisahtumaan ja jatkettiin taas matkaa, mutta parempi olisi ehkä pyytää istumaan kuten kouluttajakin lopuksi ehdotti. Tuon videon lopussa olevan istumisen olen näköjään leikannut kätevästi juuri niin, että näyttää että Neo tottelee yhdestä käskystä... :P Totuus oli, että toistin sitä kyllä pari kertaa! Täytyy näköjään vain olla johdonmukainen ja vaatia asioita, vaikka se keppi ärsyttää koiraa niin **keleesti...

Oli kyllä tosi mukava päivä ja tekisi mieli paimennella uudestaankin, harmi vaan että noita paikkoja ei kauhean monta ole ja ne keskittyvät enemmän Etelä-Suomeen (lampaat voivat siis ihan oikeasti saada sydänpysähdyksen jos koiriin tottumattomia lampaita menee noin vaan paimentamaan, täytyy olla tuollainen paimennuskoulu). Päätän tämän postauksen erään kleinspitzejä, suomenlapinkoiria ja saksanpaimenkoiria kasvattavan kommenttiin meidän paimennusvideosta: "Nyt kyllä nousi belkkareiden arvostus tuhat pykälää ylöspäin - ettäs pitikin tuollainen suoritus nähdä vielä vanhoilla päivillään!" :P Jes!

Kiitos mukavasta seurasta mukana olleille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti