perjantai 9. marraskuuta 2012

Masokismia!

Nova oli vierailulla viime viikonloppuna

Maanantaina suunnattiin Panun ja Neon kanssa metsään tekemään hakua. Ensimmäinen pisto oli näkölähtö ja Neo merkkasi minut upeasti haukkumalla ilman mitään apuja tai kehoituksia. Ihan ihmeellistä, mitä kehitystä on tapahtunut tässä kuukauden sisällä pelkästään kotona ilmaisua vahvistamalla!

Kolme seuraavaa pistoa otettiin niin, että maalimies teki metsässä "L":n ja Neo lähetettiin kohdasta, missä ei ollut jälkeä. Nämäkin menivät hienosti. Toinen puoli keskilinjasta oli rotkossa, mikä ilmeisesti muutti vähän ilmavirtoja ja Neo hakeutui ylemmäs haistelemaan missä se maalimies oli. Viides ja viimeinen pisto oli jo niin haastava, että Neo oli niin puhki että tarvitsi "hauku" -kehoituksen merkkaukseen. Ei sitä vaan opi lopettamaan ajoissa! *lyö itseään*


Tiistaina harrastettiin sitten masokismia: pyysin Panua kuvaamaan videolle kun teemme Neon kanssa BH-kaaviota. Ajattelin, että nyt kun ollaan tässä enemmän tai vähemmän treenattu 3 kk niin on aika nähdä raaka totuus mitä kaikkea korjattavaa löytyy. Olimme menossa vielä kauppaan, joten Panu suvaitsi antaa meille tosiaan vaan sen yhden yrityksen. :P Ei voinut tehdä toistoja ja leikata "parhaita paloja" hienoksi suoritukseksi... Hyvä vaan.


Koska olen supermasokisti, niin laitan tämän pätkän vielä teille lukijoille alle "ihailtavaksi". Onhan se nyt ihan kamalaa katsoa tuota ja huomata kaikki omat mokat. :) Mutta opettavaista kuitenkin. Täyskäännökset tehtiin vielä U:na tuossa ja pätkäisin kytkettynä seuraamisesta vain ensimmäisen sivun videoon, että ei tule ihan superpitkää ja tylsää katseltavaa.


Tässä nyt päällimmäisiä korjausehdotuksia katselusta:
- Yritä jaksaa korjata Neon alku"ponnahdus" seuraamisessa. AINA.
- Kävelytahdin voi pitää ripeänä niin Neonkin on helppo seurata
- Vapaana seuraamisessa Neo oli (ainakin) ekan sivun vähän vinossa, joka johtui siitä että palkkasin tahallaan useammin. Tai sitten pidin kättä jotenkin eri tavalla? Voisi kokeilla myös Jan Vartiaisen neuvomaa käden sivulinjaa, mutta minusta Neolle on vain toiminut paremmin että käsi on vähän edessä. Joka tapauksessa käsi oli liian matalalla, sillä Neon askellus oli hieman pomppivaa loppukaavion kun se yritti tavoitella herkkua.
- Oikealle käännöksessä Neo jätätti: valmistele käännökset!
- Istumisliikkeessä näytti, että olisin pitkäänkin sepostanut Neolle miten tulee jäädä istumaan vaikka sanoin vain "istu". Eli tee se nopeammin.


Tiivistetty harjoituslista lähitulevaisuuteen:
- Seuraamista
- Neon takapään käytön harjoittelua edeten täyskäännökseen
- Luoksetulon oikean paikan vahvistaminen ja käsien häivyttäminen
- Herkkujen häivyttäminen ylipäätään -> lelupalkka
- Sellaiset kehut, että koiran häntä heiluu: juoksutusta, hyppy minua vasten, pallo/patukka... Ei siis rapsutushyökkäystä Neolle :)
Ja sitten vielä kaavio kuntoon omassa päässä: montako askelta, miten kulmat, täyskäännökset, hyvä vauhti ja niin poispäin... Palaan sitten ensi vuonna tähän videoon ja toivottavasti naureskelen, että on sitä edistytty.


Tämä yllä kuvattu tottiksen masokismioperaatio sattui oikein hyvään saumaan, sillä sain kutsun mennä perjantai-iltana Johanna Nivalan tottisoppiin Jämsänkoskelle. Mikäs olisi parempi perjantai koiraihmiselle kuin 3 h autolla ajelua ja parin tunnin jäätyminen ulkona pakkasessa ;) Tehtiin Neon kanssa seuraamista ja videollakin näkyvät BH:n istumisliike + maahanmeno ja luoksetulo. Neo ponnahteli siinä taas pari kertaa liikkeelle lähdössä (huomautin joka kerta!) ja huomio meni ajoittain muualle seuraamisessa, mutta istumisliike ym. menivät perfecto.


Johanna kysyikin sitten, että vaadinko koiralta asioita miten usein. Noh, viimeksi olen vaatinut eli käyttänyt pakotteita varmaan silloin kun Neolla oli muiden koirien kanssa irti ollessa luoksetulo-ongelmaa... Toki ojennan Neoa arkielämässä, mutta jotenkin se ei ole yhdistynyt koulutustilanteisiin tottiksessa. Ehkä en ole alitajuisesti halunnut sellaista luimistelevaa koiraa... Kun Neo tekee suorituksen väärin, olen sanonut tyyliin "oho" tai "eeeiiii". Sain nyt kehoituksen käyttää ihan hihnasta nykäisyä. Ja mitäs tapahtuikaan toisella kierroksella... Ei pompittu ja seurattiin niiiiin intensiivisesti että! Piti näköjään lähteä Jämsänkoskelle, että muistui mieleen pakotteidenkin hyödyllisyys.

"Kato miten iso mela mulla on!" :D

No sitten jotain positiivistakin esille: kiitosta tuli siitä, miten hyvä suhde minulla & Neolla on. Neo ilmeisesti ulkopuolisenkin silmiin näyttää haluavan tehdä minun kanssani hommia, luottaa ja haluaa miellyttää.

Saatiin myös selitys meidän noutokapulaongelmaan, eli siis siihen miten Neo noutaa kyllä upeasti, mutta ~ 5 m ennen minua alkaa pureskella kapulaa (ja myös ihan paikallaan minun edessäni istuessa jauhaa sitä). Johanna selitti, että tuo kertoo vain siitä miten laumajärjestys on kunnossa. Neo ei halua haastaa minua ja kunhan luoksetulon paikka saadaan vahvistettua niin ongelma katoaa - vaikeinta koiralle on rynnätä suoraan "johtajan" eteen ja tapittaa silmiin. Johanna myös selitti, miten ongelmakoirilla ei taas ole mitään ongelmaa tulla suoraan omistajan eteen ja tuijottaa, jopa työntää/purra omistajaa. Itse hän yrittää vahvistaa luoksetulon ennen kuin pentu on 6 kk - tämän jälkeen tuo laumajärjestys vaikuttaa touhuun.


Oli kyllä tosi kiva kuulla, että meillä on johtajuus kunnossa :) Kamalinta minusta olisi, että koiralle tulisi ongelmia koska se ei tietäisi paikkaansa laumassa eikä voisi luottaa omistajaansa.

Mitäs vielä tähän loppuun, näyttelytreeneissäkin pyörähdettiin viimeisen kerran tämän vuoden puolella. Ei mitään uutta auringon alla sen suhteen. Loppukevennykseksi jaan kanssanne pienen videopätkän tältä aamulta. Panu laittoi tonttulakin päähän ja Neo alkoi ilman mitään käskyjä tarjota sivua ja seuraamista! :D Että siinä teille pieni treenivinkki, ainakin jos koira rakastaa Tavaroita...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti