sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Tricks and treats

Joku aika sitten käytiin katselemassa tiluksia Suovanlahdella

Viikko on taas vierähtänyt. Meinaa jo unohtaa mitä alkuviikosta touhuttiin! Metsässä kuitenkin pyörittiin, otettiin viestiä se normaali viisi pätkää ja tehtiin metsäjälki Neolle. Siinä sitten lopussa heiteltiin patukkaa ja ihasteltiin miten hyvin Neo löysi nenän avulla patukan maastosta. Otettiin sitten huvikseen esineruutumaisesti pari patukan nostoa, niin että Neo ei nähnyt minne Panu patukan vei. On noilla koirilla ihan uskomaton hajuaisti!


Viikko sitten lauantaina saimme agilitysta matkaan Lotta Vuorelan kontaktikoulutuksen oheismateriaalia, jotta voisimme perehtyä 2on2off -menetelmään. Ei se mitään, en minäkään ole koskaan kuullutkaan tuosta... Kyseessä on siis Silvia Trkmanin kehittämä laatikkomenetelmä kontaktien alkeisopetukseen/uudelleen opettamiseen. Väännän ihan nyt rautalangasta kun monet tätä lukevat eivät ole agilityyn perehtyneet: agilityssa on siis esteitä (A-este, puomi, keinu), joissa on sekä nousevalla että laskevalla pinnalla kontaktialueet, joihin koiran on estettä suorittaessa koskettava vähintään yhdellä tassun osalla. Mikäli koira jättää koskematta kontaktialueeseen, koirakko saa kontaktivirheen.


2on2off:issa tavoitteena on siis, että koira seisoo takajaloillaan laatikon päällä ja etutassut ovat maan tasalla. Tällä matkitaan vinoa asentoa, mihin koiran tulisi pysähtyä kontaktiesteellä jotta se yksi tassun osa varmasti koskisi kontaktialuetta. Koko laatikkotouhun ajatus on, että koira saa mahdollisimman paljon oivaltaa asioita itse ja koulutuksen edetessä myös tarjoaisi tuota asentoa. Hommaan tarvitaan ihan normaali laatikko (korkeus ei saa olla yli 10 cm) sekä naksutin + herkkuja.


No minähän päätin alussa kokeilla naksutinkoulutuksen syvintä olemusta, eli päätin etten anna mitään vihjettä Neolle. Istuin laatikon viereen ja odotin mitä tapahtuu. Siinä sitten tuijotimme toisiamme minuutin ajan, Neo meni maahan makaamaan ja lopulta oli lähellä nukahtaa... Nöyrryin siis hieman ja kosketin nopeasti sormella laatikkoa. No tästä pääsinkin heti naksauttamaan ja palkkaamaan, kun Neo vilkaisi laatikkoa. Toisella treenisessiolla seuraavana päivänä sain jo Neon aina koskettamaan kuonolla laatikkoa. Ai että, ei ole ihan kärsimättömän ihmisen treenimetodi...


Tässä välissä vierailtiin Maaningalla pari päivää ja otettiin viestitreenit erilaisessa maastossa. Viimeisen pätkän lähetys ei ollut oikein sujunut, ehkä Neo häiriintyi kun reitti ristesi lenkkipolun kanssa ja siitä oli juuri kävellyt koira. Tai sitten ei vaan jaksanut enää, kuka noita ymmärtäisi... Jaksoipa kuitenkin hyvin kiipeillä tunnin Pyssymäen huipulle treeniosuuden jälkeen, kantaen parikiloista puupalikkaa...

No, viestin jälkeen tehtiin vielä (ensimmäistä kertaa) metsään esineruutu. Tallattiin n. 10 x 10 m alue, jonne jätettiin kolme esinettä: pehmopallo, villasukka ja vanhasta taluttimen pätkästä tehty "solmu". Näin jälkeenpäin ajatellen olisi voinut näyttää nuo esineet ennen niiden viemistä Neolle, mutta tehtiinpä kerralla oikein haastava treeni. Neo poimi hienosti ensimmäisenä pallon ja toisena solmupaketin. Solmupaketti kyllä käväisi puoli metriä ennen minua maassa... :)

Villasukka tuotti yllättäen hieman ongelmia, Neo kyllä löysi sen ja haistoi sitä, mutta ei kuitenkaan poiminut sitä. Uudelleen lähettämällä sukkakin palautui minulle asti. Upeat treenit ja Neo pysyi mahtavasti tallatulla alueella! Panu siinä alussa mutisi, että miksi pitää tallata, mitä se nyt vaikuttaa... No ehkä hänkin nyt osaa arvostaa tuota koiran mahtavaa hajuaistia. ;)

Minullekin makkaraa, jookos kookos

Lauantaina suunnattiin sitten agilityyn. Paikalla oli normiohjaajamme sijaan Tapio Koikkalainen opettamassa laatikkomenetelmää. Hän otti 2on2off:in käyttöön kun jossain vaiheessa agilityn kilpauraa koira alkoi hypätä kontaktiesteissä niin korkealta, että niistä tuli virheitä. Tämä on ilmeisesti erittäin yleistä.

Meitä oli paikalla paljon, joten hallissa oli nelisen eri pistettä missä pystyi harjoittelemaan asioita: pelkkä maassa oleva puomi, U-muotoon käännetty putki + puomi, keinu, epätasapainossa oleva lauta (ei siis mikään agilityeste) ja laatikko. Tällä kertaa treenattiin aika itsenäisesti, Tapio kyllä auttoi aina kerran jokaista koiraa. Puomi meni mukavasti, vaikka välillä Neon toinen takajalka tahtoi eksyä maahan. Nuo ovat aika kapeita paikkoja kulkea tuollaiselle maxikoiralle. Putki + puomi-versiossa Neo tuli niin vauhdilla puomille, että voin allekirjoittaa tuon 2on2off-menetelmän tarpeen!

Laudalla tasapainoilu oli vähän kammottavaa Neosta, mutta sekin saatiin sujumaan kun pidin nakkipalaa aivan lähellä lautaa ja Neon pää oli siis hyvin lähellä maata. Laatikko osoittautui auttamattomasti liian pieneksi Neolle (suunniteltu kääpiöpinserille), mutta sain vahvistusta sille että kyllä sitä koiraa saa ohjata reippaasti sinne laatikolle. Lopuksi Tapio auttoi meitä keinun opettamisessa: keinun toinen pää tuettiin ja koiran tuli kiivetä kalteva pinta ylös, josta se sitten nostettiin alas. Neo jänskäili selvästi kiipeämistä, mutta meni kuitenkin aivan korkealle huipulle. Hieno poika, enpä olisi uskonut!

Näkötornin huipulle voi kyllä kiivetä, mutta 2 m korkea keinu on pelottava...

Sellaista tällä erää. Nyt vaan kaikki koiran omistajat sitten kaivamaan jostain laatikko, tuo 2on2off on ihan hauska aivojumppa koiralle vaikka agility ei niin kiinnostaisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti