maanantai 26. marraskuuta 2012

The walking dead


Viime viikolla otettiin alkuviikko ihan rauhassa ja keskiviikkona saatiin kutsu toko/tottistreeneihin ihan täällä Äänekoskella. Oli mielenkiintoista seurata välillä eri tyyliä treenata: tokoihmiset tahtoivat aloitella sillä, että koira sai vapaasti juoksennella ja sille heiteltiin palloa. Itsehän olen ollut niin natsi, että heti kun autosta tullaan pois niin se on kontaktiin ja TÖITÄ, lopussa vasta pallokivaa. Miksei tosiaan voisi kokeilla toistakin tyyliä joskus.

Neon kanssa otettiin ihan vaan seuraamista henkilöryhmän ympärillä, luoksetulon paikan vahvistamista, paikkamakuuta häiriön alla sun muuta perussettiä "to do"-listalta. Pitäisi taas herätä tuohon tottikseen joka on ollut unohduksissa, kovasti on uhkailtu että ensi kesänä pitäisi se BH sitten tehdä... Mitä pimeämpi vuodenaika tulee niin sitä hankalampaa se vain on treenailla ulkona omin päin. Harmittaa kun ei olla moneen kertaan päästy sunnuntai-illan tottiksiin Saarijärvelle, tänäkin viikonloppuna oltiin Tallinnassa.


Torstai-iltana olikin jännät paikat kun vuorossa oli rakennusetsintää pelastuskoirien kanssa Jyväskylän vanhalla paloasemalla. Ne, jotka ovat katsoneet aivan loistavaa sarjaa nimeltä The Walking Dead (suosittelen!) osaavat varmasti eläytyä tunnelmaan. Valtava rakennus eri kerroksineen, pimeää, lasinsiruja, öljyä, graffiteja seinillä, pudotuksia, hajoitettua tavaraa... ja kuuden ihmisen ryhmä vaeltamassa vain otsalamppujen varassa. Vain zombiet puuttuivat - tai mistä sitä tietää... ;)

Oli kiinnostavaa seurata koirien työskentelyä tuollaisessa ympäristössä, jossa ilmavirrat kulkevat eri tavalla kuin metsässä. Myös ohjaajan täytyy olla eri tavalla kartalla läpikäydyistä alueista: yhdessä vaiheessa maalimiestä ei meinannut löytyä kun tietyn kerroksen ihmeellinen välisyvennys oli jäänyt käymättä läpi. Pääsin itsekin jännittäviin paikkoihin piiloon: todella kapeaan komeroon, vessaan, saunan peränurkkaan lautakasan ja tavaroiden taakse... sekä klaustrofoobikon painajaiseen, lattian alle! Yksi lattialaatta oli irti ja siinä sitten ahtauduin lattilan alapuolisiin minimaalisiin rakenteisiin ja laatta laitettiin päälle. Ystävälliset miehet vielä kommentoivat kysymykseeni "Onkohan täällä rottia?" että "Ooooon, ja käärmeitä myös!"

Neo oli yllättävän rohkea, sille otettiin kaksi treenisessiota 2-4 x näkölähtöjä joita vaikeutettiin niin että maalimies oli lopulta suljetun oven takana/muuten hankalassa paikassa. Haukku oli aluksi vähän epävarmaa puhinaa, mutta kolmannen miehen luona sieltä lähti jo jämäkkä ääni. Olin ihan ihmeissäni kun Neo itsenäisesti kiipesi pimeässä portaatkin etsimään maalimiestä eri huoneisiin, vaikka itse jäin alahalliin. Ei mitään ongelmaa eri alustoiden kanssa, liukas pinta, muovi, roskaa tms... Olipas jännät treenit.


Viikonloppu vietettiin tosiaan kaveriporukalla Tallinnassa ja Neo nautti puolestaan omasta mökkilomastaan. Maanantaina haettiin rakas kultamussukka takaisin ja lähdettiin heti suoraan pelastuskoiratreeneihin. Suunta oli metsään nyt kun luntakin on luvattu vasta loppuviikolle. Neolle otettiin alkuun jälki niin, että ensimmäistä kertaa matkalla ei ollut ollenkaan herkkuja vaan haisteltavana oli vain ihmisen kulkema reitti ja jäljen päässä odotti maalimies. Hienosti nenä meni lähellä maata, vaikka vauhtia olikin enemmän. Taas perinteisesti ensimmäinen haukutus oli vähän puhinaa, ennen kuin sieltä tuli kunnon jämäkkä haukahdus.

Jälkien jälkeen otettiin sitten hakua. Risteilevät jäljet ja pimeä tahtoivat hämmentää nuoria koiria ja itsekin sain maalimiehenä vihellellä useamman ennen kuin nuori bordercollie löysi minut. Neolle otettiin yksi ~70 m haku niin että se ei ollut nähnyt minne suuntaan maalimies lähti. Itse olin jo siinä valmistelemassa lähetystä kun minulle todettiin, että päästä se vaan irti :D Ei ole peko-puolella niin nöpönuukaa...

Saatiin kommenttia siitä miten hyvin Neo irtosi etsimään ja yllätyin kyllä itsekin, ajattelin että se haluaa pyöriä melko lähellä varsinkin pimeässä. Kerran annettiin suuntaa vihellyksellä ja haukku menikin sitten hienosti. En ole uhrannut nyt ajatuksia haukku vs. rullailmaisulle, mutta preferoisin itse tuota haukkumista... Ja toisten mielestä se kuitenkin Neolle käy, joten saa nyt nähdä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti