tiistai 29. tammikuuta 2013

Rullaati rullaa


Viikonlopun kuulumiset! Lauantaina oltiin agilityssa Laukaassa ja tehtiin ensin soikion mallista vauhtirataa tuttuun tyyliin: U-putki, 2 x hyppy, U-putki, 2 x hyppy ja vielä kerran U-putki. Ihan ensimmäisellä lähetyksellä Neo jumitti putkeen.. :D Se jäi sinne hengaamaan, en tiedä mitä namuja/hajuja sinne oli jäänyt. No sitten mentiin ihan upeasti koko rata kerralla, Neo ei väistänyt yhtään estettä. Jes! Muut sitten väistelivät meidänkin edestä, hyvä että joskus näin päin... Pari kertaa rata ympäri ja sitten kokeiltiin alla olevaa valssikuviota.


Koira lähetettiin kaukaa putkeen ja saman tien lähdettiin 2. estettä kohti. Poikkiviivat ohjaajan kurssilla näyttävät valssia: vauhdissa käännytään myötäpäivään ympäri (= koiraa kohti) ja vaihdetaan ohjauskättä. Aluksi liikuin liikaa takana olevaa estettä päin, jota ei saisi tehdä sillä koira saattaa alkaa lukea sitä 3. esteen sijaan. Kun juoksin suorempaan niin Neokin ymmärsi sitten kaartaa vasemmalle. 4. esteelle tultaessa puolestaan ei saa liikaa ahdistella koiraa, ettei se kierrä estettä. Hienosti saatiin monta onnistunutta toistoa, taas huomattiin sama ilmiö että kun ohjaajan kuvio on kunnossa niin yllättäen koirakin ymmärtää... ;) Keppejäkin ehdittiin ottaa itsenäisesti ja Neo pujotteli ihan itse hieman taitetut kepit! Ilman minun ohjaustani, vautsi. Kyllä ne alkaa tarttua päähän.


Sunnuntaina päästiin piiiitkästä aikaa tekemään HAKUA! JEEE! Noh, itse asiassa vain hakuilmaisua... :P Mutta sekin oli hirmu kivaa kun viimeksi on treenattu hakua pk-porukan kanssa marraskuussa. Edellisenä iltana pohdin ja pohdin tuota ilmaisuasiaa ja tulin siihen tulokseen, että me vaihdamme nyt haukusta rullailmaisuun. Eli kertauksen vuoksi, koira voi ilmaista löytämänsä ihmisen joko: 1) Haukkumalla paikallaan niin kauan, että ohjaaja tulee koiran luo. 2) Koiran kaulassa roikkuu rulla, jonka koira ottaa suuhunsa löydettyään ihmisen. Tämän jälkeen koira palaa rulla suussa ohjaajan luo, päästää rullasta irti ja koira kytketään pitkään liinaan. Koira vie käskystä ohjaajan takaisin löytyneen henkilön luo liinassa. Suunnilleen selkokielellä?


Olen siis opettanut Neon haukkumaan käskystä ja sen kanssa on harjoiteltu haukkumisilmaisua viime syksyn ajan. Haukkuminen ei kuitenkaan tule Neolle "luonnostaan" arjessa ja se aloittaa haukkumisen ensimmäisellä maalimiehellä yleensä puhinalla. Olen nyt tässä pari kuukautta sulatellut asiaa ja kun miettii Neon ominaisuuksia, niin kyllä se rulla varmaankin on sopivampi. Neo tykkää kantaa/noutaa tavaroita ja maalimiehen löydettyään sillä on taipumus heti palata minun luokseni.

Maaningan joulumaisemaa :)

Neolle tehtiin allaolevaan tyyliin harjoitusta kahdella maalimiehellä, jotka liikkuivat poispäin seuraavaan paikkaan kun heidät oli löydetty. Kyseessä oli siis parkkipaikka, joten kauan ei löytymiseen mennyt... ;) Neo lähti hyvin matkaan ja annoin maalimiehille ohjeeksi vähän hetsata (= koira yrittää tavoitella esinettä, mutta se lähteekin karkuun) sitä rullalla. Toinen "rulla" oli nahkapatukka ja toinen punainen rengaslelu. Kuten arvelinkin, niin hienosti herra lähti heti tuomaan tavaroita minulle. Loppua kohti tuli löysän suun syndrooma, joten taistelin vähän lelusta. :P Otin heti mukaan näytöt ja nekin menivät kivasti. Maalimiehet palkkasivat maahanmenosta ensin nakeilla ja viimeinen sitten pallolla.


Katkoviiva tuossa kuvassa ilmentää vaan sitä, että lähdin vähän liikkumaan jotta Neo tuo tavarat perille asti ja reippaasti kiinni pitäen. Muutamia huomioita, joita mietin ajellessani kotiin:

- Ei kannata palkata rullan tuomisesta, sillä Neo alkoi toisella kierroksella ennakoida palkkaa tiputtamalla rullan. Pieni nykiminen rullasta, "Irti" ja palkka vasta siitä, kun Neo menee sivulle odottamaan liinan kiinnitystä.
- Tässä aloitusvaiheessa voi liikkua reippaasti rullaa odotellessa, jotta koiralla tosiaan on hyvä ote ja se tuo perille asti. Minimoidaan epäonnistumiset!
- Maalimies voi heittää rullan hetsauksen jälkeen maahan, josta koira uskaltaa ottaa sen paremmin? Tai sitten ei, kokeiltava.
- Kaikille maalimiehille pallopalkka? Onko motivoivampi vai jännittääkö Neo sitä enemmän kuin herkkujen syömistä? Nyt ainakin rakasti leikkiä ja toi palloa aina uudestaan maalimiehille eikä minulle.
- Hanki punaista letkua rautakaupasta ja tee siitä rullia.
- Ota ensi kerralla sormikkaat, sillä isoilla lapasilla liinan kiinnitys ei onnistu ja kätesi jäätyvät paljaina... :D


Sunnuntai-iltana käväistiin toista kertaa palveluskoirien tottiksessa. Olen sulatellut vähän sellaista vinkkiä, että menisimme ensin TOKO:n alokasluokkaan ennen BH:ta. Jos nyt ihmetyttää että mitä eroa niillä on, niin tiivistetysti: Tottis on "hallittavuutta" mittaava osio palveluskoirakokeissa (haku, jälki tms., siis 1/3 koko pk-koetta), TOKO eli tottelevaisuuskoulutus taas on oma lajinsa (kuten esim. agility). Eli ei-palveluskoirarodut eivät voi tottista tehdä. Tottiksessa toivotaan näyttävää ja vietikästä suoritusta, jossa pikkuvirheillä ei ole niin suurta merkitystä kunhan koira vain tekee innokkaasti. TOKO:ssa taas toivotaan innokasta, mutta tarkkaa ja teknisesti puhdasta suoritusta. TOKO:ssa liikkeenohjaaja antaa luvan käskyttää koiraa, pk-puolella taas ohjaajan tulee itse laskea askeleet ynnä muut. TOKO-liikkeet ovat monipuolisempia ja muuttuvat enemmän luokista toiseen siirryttäessä, tottiksessa taas on isommat esteet ja pidemmät seuraamiskaaviot.

"Ai mitennii kumpi on fiksumpi?"

Jos nyt TOKO:a alamme miettimään, niin meidän treenilistalle tulisi erityisesti täyskäännökset, liikkeestä maahanmeno + seisominen sekä estehyppy. Pohdiskelimme siinä sunnuntai-iltana täyskäännösten olemusta ja hinkkaustahan se vaan vaatii. Täytyy vaan vahvistaa ja vahvistaa oikeaa sivupaikkaa ilman mitään vihjeitä ja pyöriä siinä vähitellen. Myöskin peruutusta seuraamisessa voisi kokeilla. Lopuksi sain vielä monet vinkit guruilta liikkeestä käskytyksiin. Veikkaan että Neolla toimii parhaiten ns. "pökkelöjalka", eli teen seuraamisessa ihan minimaalisen pysähdyksen alkuun ja häivytän sitä. Täytyy myös kokeilla peruutella niin että Neo on edessä ja instant-palkkaa heti kun se pysähtyy tekemään vaaditun jutun. Miksei voisi naksutintakin ottaa tuohon touhuun tehostamaan oppimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti