tiistai 5. elokuuta 2014

Hyppytekniikkakoulutus 2.-3.8.2014

Osallistuimme Neon kanssa viime viikonloppuna hyppytekniikan peruskurssille Laukaassa. Vetäjänä toimi Ulla Kaukonen ja peruskurssilaiset viettivät paikan päällä kaksi päivää eli semmoiset ~16 h! Päivät alkoivat sekä lauantaina että sunnuntaina kahden tunnin luennoilla, jotka olivat tosi mielenkiintoisia. Aihealuetta käsiteltiin laajasti ja asiantuntevasti, ja vinkkejä saatiin myös agilityssa tärkeiden lihasryhmien harjoitteluun. Mukaan saatiin myös kirjalliset tiivistelmät ohjeineen, esim. miten koira on hyvä lämmitellä (askellajien suhde ym.).

Teoriaosuuden jälkeen alkoi käytännön hyppytekniikan harjoittelu. Me olimme Neon kanssa heti ensimmäisessä ryhmässä, joten pääsimme aina pian tositoimiin. Otin mukaan kameran jalustoineen, mikä osoittautui ihan ensiarvoisen tärkeäksi - kun ensimmäisen päivän jälkeen katselin videoita, tulin siihen tulokseen etten olisi muistanut puoliakaan Ullan kommenteista... :D Ja toki kun lähettää itse koiraa eteenpäin, ei nää suoritusta sivusta ollenkaan.

Alla tiivistelmä erilaisista harjoituksista mitä teimme Neon kanssa kurssilla. Näitä ei kannata alkaa tekemään tuosta vaan oman koiran kanssa, vaan koiran hyppytekniikka on hyvä näyttää asiantuntijalle, joka voi valita juuri sopivat harjoitukset omalle koiralle ja viilata esteiden väliset etäisyydet sopiviksi. Esim. Neon kanssa todettiin, että en tee jatkossa ollenkaan kahta näistä harjoituksista, koska ne vain vahvistaisivat etupainoisuutta.




Laitoin videolle harjoitusten nimet + etäisyydet ja korkeudet, jotta voin äkkiä jatkossa palata mikä harjoitus oli mikäkin (ja millä muutoksilla sovittiin Neon tekevän harjoitusta). Modernia muistiinpanoa, ehkä tästä on jollekin kurssilaiselle myös hyötyä :)

Ullan tekemiä huomioita Neosta:

SET POINT
- Kivannäköinen kokonaisuudessaan, mutta hyppy jää aika lyhyeksi -> vaikea tuottaa voimaa paikaltaan, ei niinkään ponnistuspaikka/hyppykaariongelma -> yleensä fyysinen ongelma (jumi/puutteita lihaksistossa)
- Painoa saisi vähän paremmin laittaa taakse, koukistaa takajalkoja

PERUSSARJA
- Pitäisi siirtää enemmän painoa taakse. Takajalkoja pitäisi myös nostaa paremmin ylös hyppyjen aikana, mikä on aika tavallista belgeille.
- Korjasi, teki paremmin. Sillä on suht hyvä rytmi. Sillä on ajatusta siihen, että takajalkojen pitäisi tehdä jotain erilaista, mutta se oli jännittyny, ei ollu rentoa, se ei ollu sujuva se painonsiirto, liikkeestä tuli hieman nykivä. Haetaan vielä pehmeyttä, mutta koko ajan tulee muutosta.
- Nyt alkaa se takapää löytyä jo sieltä, tulee selkeä pyöristys takapäässä. Kehittyi kivasti, ongelmana siellä on sitä etupainotteisuutta ja takajalat pitäisi saada paremmin järjestykseen. Lähti hyvin korjaamaan sitä, eli saadaan se parannettua.

ASKELEEN PIDENNYS
- Ei tarvitse harjoitella, silloin tällöin voi kokeilla (vahvistaa turhaan Neon etupainotteisuutta)

ALASTULO/ETÄISYYS
- Korjasi joka kerta suoritustaan takapään osalta (parempi ponnistus), etupäätä ei korjaa oikeastaan ollenkaan
- Neon ei kannata tehdä tätä harjoitusta...

ALASTULO
- ... vaan tätä. Nyt tuli pehmeämpi alastulo, tuli jo sitä ajatusta siihen.
- Voi olla että on jotain esim. etupäässä/rintarangassa/kaularangassa jäykkyyttä, mikä aiheuttaa jäykkyyttä alastuloihin -> olisi hyvä tarkistaa ja hoitaa. Edellytykset on, että pystyy kyllä tekemään. Etupään lihaksisto kannattaa myös tarkistaa.

LIIKKUVA HYPPY
- Hyppäsi niin kaukaa viimeisen, että tehdään etäisyysharjoituksena. Se on vähän väsyksissä jo, joten hyppy saattaa jäädä lyhyemmäksi.
- (11 f) Se ratkaisi sen noin että otti pienen askeleen väliin, mikä oli ihan järkevä ajatus kun se ponnistus ei tule tuolta enää.
- (10f) Taas ottaa askeleen, vähän hätäisen kun ei meinaa mahtua sinne
- (lähtö 9f) Aika samanlainen kuin ensimmäinen kerta. Se lähtee tasahypyillä eli tulee vähän kaukaa hyppäämään viimeisen esteen. Kolmas hyppy pitäisi olla pidempi, että pääsee keskelle ponnistamaan. Mutta se tulee jossain vaiheessa kun harjoittelette se ajatus että miten se tapahtuu.
- Neolla ei kauhean valmiita ratkaisuja - tällä treenillä lisää sujuvuutta ja varmuutta venyttää/ottaa askel tai pois tarvittaessa. Lukee kyllä etäisyyttä ja että jotain pitäisi tehdä. Korkeuden arviointia voi harjoitella myöhemmin, kun ponnistuspaikat ovat hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti